Lens kullanmaya karar verenlerin ise aklına gelen ilk soru: “Lens nasıl takılır?” sorusudur.
Görme bozukluğu olan ve gözlük takmak istemeyenlere bu yazımızı okumalarını tavsiye ederiz. Son zamanlarda oldukça popüler olan lens kullanımı ile birçok kişi farklı göz rengine sahip olmak için renkli lensleri tercih ediyor.
Daha önce hiç lens kullanmayanlar için lens takıp çıkarmak her ne kadar zor bir uygulama gibi görünse de aslında oldukça kolay.
İlk aşamada her ne kadar zorlansanız da zamanla lensinizi ne kadar kolay takıp çıkarabildiğinizi göreceksiniz.
Bu yazımızda lens kullanmaya karar verenler için lens nasıl takılır, lens takmadan ve çıkarmadan önce ne yapmalısınız soruları ile birlikte lens temizliği için bilmeniz gerekenler hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
İçindekiler
Lens Nasıl Takılır?
Lenslerin takılması özellikle ilk defa kullanacak olanlar için göze dokunmayı gerektirdiğinden çok zor bir işlem gibi görünse de aslında oldukça kolay bir işlem. Sadece 4 adımda kolayca lensinizi takabilirsiniz;
- Lens takarken hem gözlerinize hem de lenslerinize dokunacağınız için ellerinizi temizlemeniz gerekiyor. Bunun için elinizi sabunla hatta mümkünse parfümsüz, aktibakteriyel sıvı bir sabun ile yıkayın. Sabun kalıntısı kalmaması için bol su ile durulayın aksi halde sabun kalıntısı gözünüze ve lense zarar verebilir. Duruladıktan sonra tüy bırakmayan bir havlu ile ellerinizi kurulayın. Tüy bırakan havlular tüylerin lense yapışmasına ve lensinde gözünüzde batma hissi yaratmasına neden olabilir.
- Ellerinizi temizledikten sonra artık lensi kutusundan almaya hazırsınız. Temizlediğiniz eliniz ile lensi parmağınızın ucuyla kutusundan alın. Lensin düz olduğundan emin olun. Düz olduğunu anlamak için parmak ucunda tutuğunuz lensinizi ışığa doğru tutun eğer kenarları dışa doğru dönükse ters tutuyorsunuzdur. Eğer içe doğru ise düz tutuyorsunuzdur. Bazı lenslerde daha rahat anlamak için “123” yazmaktadır. “123” yazısını da dikkate alarak düz veya ters olduğunu anlayabilirsiniz.
- Parmaklarınızı yardımıyla gözünüzü açık tutmaya çalışın. Göz kırpmasını engellemek için lensi tutmadığınız diğer elinizden yardım alın. Göz kapağınızı hafifçe yukarı kaldırarak tutun. Lensi tuttuğunuz elinizin boşta olan 3. Parmağı ile de alt göz kapağınızı hafifçe aşağıya doğru itin.
- Ellerinizi yerleştirdiğinize göre artık lensini kolaylıkla takabilirsiniz. Yukarı doğru bakın ve lensi gözünüzün beyazına yerleştirin, sonrasında gözünüzü yavaşça lense doğru kaydırın. Lens kendiliğinden korneanıza tutunacaktır. Lensin gözünüze yerleştiğinden emin olduktan sonra tam olarak korneaya oturması için gözünüzü birkaç saniye kapatın ve açın.
Diğer gözünüze lens takmak için aynı adımları tekrarlayın.
Lens Takmadan ve Çıkarmadan Önce Ne Yapmalısınız?
Lens takmadan ve çıkarmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey el temizliği. Elleriniz temiz olmadığı takdirde hem gözünüze hem de lensinize büyük hasarlar verebilir. Ayrıca lenslerin karışmasını önlemek için kendinize bir rutin belirleyin. Lens takmaya hep aynı gözden başlayın, çıkarırken de aynı şekilde ilk olarak hep aynı gözden çıkarın.
Lens Temizliği İçin Bilmeniz Gerekenler
Lens takmak ve çıkarmak için el temizliği ne kadar önemli ise gözünüze zarar vermemesi için lensinizin temizliği de o kadar önemli. Göz üzerinde bulunan proteinler lens üzerine yapışabilir. Bu protein kalıntıları lens solüsyonu ile kolayca temizlenmeyebilir hatta lens kutusunda bile kalabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla oksijenli su ile lenslerinizi ve lens kutunuzu temizlemelisiniz. Böylece gözde oluşabilecek olası iltihaplanma, enfeksiyon ya da daha ciddi göz hastalıklarının da önüne geçmiş olursunuz.
Kadın Blog ekibi olarak bu yazımızda sizler için: ‘‘Lens nasıl takılır?” ve “Lens kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler” konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.