Günümüzün çoğunu açık havada geçirmeye başladığımız yaz aylarının gelmesiyle birlikte çoğu böcek türleri de ortaya çıkmaya başladı. Sinek, böcek ve arıların yoğun olarak bulundukları açık alanlarda ise böcek ısırıkları yaz aylarının en sık görülen sağlık sorunlarından bir tanesi. Peki böcek sokmasına ne iyi gelir?
Bu yazımızda böcek ısırmasına ve sokmasına karşı ne iyi gelir, böcek sokması belirtileri nelerdir, böcek sokmasına ne iyi gelir ve böcek sokması için doğal tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgileri vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Böcek Sokmasına Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?
Böcek sokması ilk anda kendini hissettirecek hafif bir ağrıya neden olur. Sonrasında ise cilt reaksiyona girmeye başlar ve ısırılan veya sokulan bölgede kızarma, şişlik, kaşıntı ya da ısınma gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Hangi belirtinin görüldüğü sokan böceğin deriye bıraktığı maddeye göre değişkenlik gösterebilir. Çoğu böcek sokmasında bu belirtiler zaman geçtikçe kaybolur ancak alerjisi olanlarda daha yoğun ve uzun süreli hatta daha tehlikeli belirtiler gösterebilirler.
Böcek sokmasının başlıca belirtilerini sıralayacak olursak;
- Kaşıntı
- Acı ve ağrı
- Kızarıklık ve şişme
- Isırılan bölgede su veya irin birikmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Deride tek veya küme şeklinde oluşan kızarıklıklar
Bu belirtiler kısa süre içerisinde geçebilecek belirtilerdir. Ancak zararlı ve tehlikeli bir böcek tarafından sokulduysanız ya da alerjiniz var ise şu belirtiler görülebilir;
- Nefes alırken zorlanma
- Düzensiz ya da hızlı kalp atışı
- Baş dönmesi
- Sokulan bölgenin aşırı ağrıması ve kızarıklığın boyutunda büyüme ve ateş
- Tüm vücuda yayılan kaşınma ve ürtiker
- Bayılma ve bilinç kaybı
Eğer bu belirtilerden herhangi biri görülüyorsa böcek sokması tehlikeli bir boyutta demektir. Mutlaka hastaneye gitmeli ve doktor tarafından muayene edilmelisiniz.
Böcek Sokmasına Ne İyi Gelir?
Böcek sokması ya da ısırması oluşturduğu kızarıklık, yanma ve kaşıntı hissi ile oldukça rahatsız edicidir ancak hissettiğiniz anda alacağınız bazı önlemler yanma ve kaşıntı hissini bastırarak daha iyi hissedebilirsiniz. Bunun için böcek sokması veya ısırması durumunda ilk yapmanız gereken şey böceğin hala orada durup durmadığını kontrol etmek olmalı. Kene gibi böcek sokmalarında böcek cilde yapışmış şekilde olabilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Vücudunuz aşırı reaksiyon göstermiyor ise ve alerjinizde yoksa böceğin soktuğu veya ısırdığı bölgeyi sabun ve ılık su ile temizleyin. Sonrasında ise kolonya veya antiseptik özelliği olan bir ürün ile temizleyin. Bu uygulama böceğin neden olabileceği enfeksiyonun önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca şişlik içinde soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Yanma hissinin gitmesine de yardımcı olacaktır. Bütün bu müdahaleler ile böceğin soktuğu veya ısırdığı bölge rahatlayacaktır. Ancak bütün müdahalelere rağmen reaksiyonlar artarak devam ediyor ise acilen doktora gidilmelidir.
Böcek Sokması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Aşırı reaksiyon göstermeyen hafif böcek sokmalarında ve ısırmalarında oluşan kızarıklığı, şişmeyi ve kaşıntıyı azaltmak için doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Böcek sokmasına ve ısırığına en iyi gelen doğal tedavi yöntemleri ise şunlar;
Karbonat ve Tuz
Karbonat ve tuzdan elde edilen karışım böcek sokmasına en iyi gelen tariflerden biri. 2 ölçek karbonatı ve 1ölçek tuzu karıştırın ve içerisine az miktarda su ekleyin. Karışımı macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macun kıvamına geldikten sonra pamuklu bir çubuk yardımıyla böcek sokması olan bölgeye uygulayın. 15-20 dakika kadar beklettikten sonra temizleyin.
Nane Yağı
Böcek veya sineklerin eve girmesini önlemek içinde kullanılan nane yağı böcek sokması veya ısırıklarında da oldukça etkili. Aktardan aldığınız nane yağını böceğin soktuğu veya ısırdığı bölgeye pamuk yardımı ile sürmeniz yeterli olacaktır. Bölgesi soğutur, kızarıklığını ve yanma hissini alır. Aynı zamanda antiseptik özelliği ile bölgenin enfeksiyon kapmasını önler.
Kadın Blog ekibi olarak bu yazımızda sizler için: ‘‘Böcek sokmasına ne iyi gelir?” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi için bizim iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.