ayak-tirnagi-morarmasinin-sebepleri-nedir-onlemek-icin-yontemler
  1. İçerikler
  2. Sağlık
  3. Ayak Tırnağı Morarmasının Sebepleri Nedir? Önlemek İçin Yöntemler

Ayak Tırnağı Morarmasının Sebepleri Nedir? Önlemek İçin Yöntemler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücut sağlığımız ile yaşadığımız çoğu problemleri vücudumuzdaki değişiklikleri takip ederek daha rahat anlayabiliriz. Çoğu hastalığın belirli belirtileri olsa da bazı hafif hastalıklarda ya da sağlıkla ilgili problemlerde vücudumuzun gönderdiği sinyalleri ciddiye almakta fayda var. Bunlar; saç dökülmesi, deri de kuruma, tırnaklarda kırılma, dokusunun bozulması ya da morarması olabilir. Özellikle tırnaklarınızdaki değişiklikler birçok hastalığın belirtisi olabilir. Peki ayak tırnak morarması neden olur?

Yazımızda en sık görülen tırnak problemlerinden biri olan ayak tırnağı morarmasının sebepleri nelerdir ve tedavi yöntemleri hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Ayrıca sağlıklı ayaklar için ayak tırnağı bakımı hakkında bilmeniz gerekenleri de yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ayak Tırnağı Morarmasının Sebepleri Nelerdir?

Ayak tırnağı morarmasının bazen oldukça basit ve çözümü oldukça kolay sebepleri olabileceği gibi bazen ise ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ayak tırnağı morarmasının sebeplerinden bazıları ise şunlar;

  • Tırnak altında kanama meydana gelmiş olabilir. Tırnak altında kanama tırnak altındaki kan damarlarının çarpma, darbe alma gibi bir şekilde hasar görmesinden dolayı meydana gelir. Ayak parmağınızı çarptığınızda ya da çok sıkı ayakkabı giydiğiniz de karşılaşabilirsiniz.
  • Tırnak morarmasının en genel sebeplerinden bir diğeri ise kansızlıktır. Vücutta kansızlık başladığında oksijen vücuda yeteri kadar taşınmayabilir. Bu durumda tırnaklarda morarma yaşanmasına neden olabilir.
  • Tırnaklarda görülen mantar hastalığı da tırnaklarda morarmaya neden olur. Tırnak mantarları genelde sararmaya ya da kalınlaşmaya neden olsa da bazı durumalar da morarma da görülebilir.
  • Tırnak enfeksiyonu da morarmaya neden olan sebeplerden biridir. Özellikle ev dışında pedikür yaptıran kişilerde sıkça görülmektedir. Tırnak enfeksiyonu, tırnak morarmasının yanı sıra tırnak çevresinde zonklama, şişlik ve tırnaktan irin çıkışına da neden olabilmektedir.
  • Tırnak morarması, kalp ve akciğer hastalıkları, raynaud hastalığı, kronik bronşit, koah ya da astım gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da oluşabilir.

Tüm bu sebeplerin yanı sıra tırnak altı tümörleri, aşırı doz ilaç alımı gibi birçok neden de ayak tırnaklarında morarmaya neden olabilmektedir. Uzun vadede tırnak morarması müdahalelerine rağmen iyileşmiyor ya da azalmıyorsa en kısa sürede doktora görünmenizde fayda var.

Ayak Tırnak Morarmasını Önlemek İçin Tedavi Yöntemleri

Ayak tırnağında oluşan morarmayı doğru şekilde tedavi edebilmek için öncelikle tırnağın morarma sebebini doğru şekilde belirlemek gerekmektedir. Eğer ayak tırnağı bir hastalık belirtisi olarak morarıyorsa, tırnak morarmasını tedavi etmek yerine çok daha ciddi sonuçları olabilecek hastalığın tedavine odaklanmakta fayda var. Ayak tırnağında morarma çarpma, zedelenme ya da oksijensiz kalma gibi durumlardan dolayı oluşan morarmalar için evde bazı tedavi yöntemleri uygulayabilirsiniz.

İlişkili İçerik
thumbnail
Brezilya Fönü Nedir ve Brezilya Fönü Nasıl Yapılır?
Haberi görüntüle

En sık morarma sebeplerinden biri olan çarpma, düşme ya da ezilme ise ayak tırnağınıza soğuk uygulama yapabilirsiniz. Ayrıca ayaklarınızı limonlu ya da tuzlu su ile yıkayarak da moraran tırnağın renginin daha kısa sürede açılmasını sağlayabilirsiniz.

Ayak Tırnağı Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlıklı ve güzel görünümlü ayak tırnaklarına sahip olmak için bakım rutinleri oluşturmanız şart. Bu rutinler içerisinde tırnaklarınızı düzenli olarak haftada bir defa kesmek, düzenli törpülemek mutlaka yer almalı. Sararma gibi kötü görünüm yaratan durumların önüne geçmek için ise oje kullanıyorsanız arada 2-3 günlük boşluklar oluşturarak tırnaklarınızın nefes almasını sağlayın. Hatta oje sürmeden önce koruyucu bir kat baz sürmek tırnaklarınızı korumanıza daha da yardımcı olacaktır.

İlişkili İçerik
thumbnail
Harmonica Linea Kullanıcı Yorumları
Haberi görüntüle

Kadın Blog ekibi olarak bu yazımızda ayak tırnağı morarmasının sebepleri nelerdir ve morarmayı önleyen tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Blog bültenine kayıt olarak en yeni içeriklerden ilk sen haberdar olabilirsin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın Blog ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!