isilik-olusumunun-sebepleri-nelerdir-isilik-nasil-gecer
  1. İçerikler
  2. Sağlık
  3. İsilik Oluşumunun Sebepleri Nelerdir? İsilik Nasıl Geçer?

İsilik Oluşumunun Sebepleri Nelerdir? İsilik Nasıl Geçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarında en sık karşılaşılan cilt problemlerinin başında isilik gelir. İsilik denince her ne kadar akla bebekler gelse de yetişkinlerde de isilik problemi oldukça yaygındır.

İsilik Nasıl Geçer?

Her yaş grubunda karşılaşabilen bir cilt problemi olan isilik çoğu zaman kaşıntıya neden olarak kişinin yaşam kalitesini ve psikolojisini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu yazımızda isilik oluşumunun sebepleri nelerdir ve isilik nasıl geçer sorularıyla birlikte alerji sonucu oluşan isilik için tavsiyeler konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

isilik-olusumunun-sebepleri-nelerdir-isilik-nasil-gecer-1

İsilik Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Tıp dilinde miliaria olarak geçen isilik, aşırı sıcaklarda özellikle bebek ve küçük çocuklarda görülen ama bazı etkenlerden dolayı yetişkinlerde de karşılaşın cilt problemlerinden biridir. İsilik her ne kadar ciddi bir hastalık olarak değerlendirilmese de oluşturduğu kırmızı ya da pembe renkteki kabartılar ve kaşıntı hissi yüzünden oldukça rahatsız edici olabilir.

Sağlıklı bir insan vücudu normal şartlar altında vücutta fazla ısı oluştuğu zaman ter bezleri aracılığıyla ter salgılayarak ısıyı vücuttan dışarı atar. Terin buharlaşması ile de vücudun ısısı düşer ve olması gereken ısı dengesi sağlanmış olur. Aşırı terleme ya da ter bezlerinin tıkanması gibi durumlarda terin atıldığı gözeneklerde tıkanmalar olabilir. Bu tıkanmalardan dolayı vücut teri dışarı atamaz. Bu durumda deri altında biriken ter kırmızı veya pembe, su kabarcıkları şeklinde lezyon oluşumlarına neden olur.

Yetişkinlerde gözeneklerin tıkanmasına ve isilik oluşmasına sebep olabilecek bazı nedenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Çok sıcak ve neme sahip hava şartları.
  • Aşırı terlemeye neden olabilecek yoğun egzersizler veya fiziksel aktiviteler.
  • Herhangi bir nedenden ya da hastalıktan dolayı uzun süreli yatak istirahati.
  • Cildin hava almasını engelleyen kumaşlara sahip kıyafetler.
  • İçerisinde parfüm, paraben gibi çeşitli kimyasal içeren kozmetik ürünleri.

Ayrıca aşırı kilo, tozlu ve kirli çalışma ortamı, düzenli vücut temizliğinin sağlanamaması gibi faktörlerde deri üzerindeki gözeneklerin kapanmasına ve isilik oluşumuna neden olmaktadır.

İsilik Nasıl Geçer?

İsilik terlemeye bağlı oluşan bir cilt rahatsızlığı olduğundan isilikten kurtulmak için ilk yapmanız gereken terlemeye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması olmalıdır. Aşırı sıcak ortamlardan uzak durmak, teri emen kumaşlara sahip kıyafetleri tercih etmek isilik olan bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca her gün banyo yapmakta tıkanan gözeneklerin açılmasını ve terin dışarıya atılmasını sağlayarak isiliğin geçmesine yardımcı olacaktır.

isilik-olusumunun-sebepleri-nelerdir-isilik-nasil-gecer-2

Banyo yaparken isilik olan bölgenin daha hassas temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde isilik olan bölge tahriş olabilir ve kızarıklıklar daha da yayılabilir. Banyo yaptıktan sonra isilik oluşan bölgeyi kurulamakta o bölgenin iyileşmesi için oldukça önemlidir. Bütün bu uygulamalara rağmen vücudunuzdaki isilikler iyileşmiyor ise mutlaka bir doktora görünmeli ve doktorun tavsiye edeceği ürünleri kullanmalısınız.

Alerji Sonucu Oluşan İsilik İçin Tavsiyeler

Alerjik reaksiyonlar bazen cildinizde semptom olarak isilik oluşmasına neden olabilir. Alerji sonucu oluşan isiliklerden şikayetçiyseniz;

  • İlk ve en önemlisi alerjinin kaynağını bulmalısınız. Alerjinin neden olduğu faktörleri bilmek size yardımcı olacaktır. Alerji oluşumunu tetikleyen etkeni bilmiyorsanız hastaneye gidip alerji testi yaptırabilirsiniz.
  • Atopik yani alerjik ciltlerde oluşan isiliklerde, isilik yayılma alanı daha fazla ve daha hızlı olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktorun size vereceği ilaçlar isiliğin yayılmasını engelleyerek iyileşmesini sağlayacaktır.
  • Alerjiden dolayı isilik olarak bölgeyi parfüm, krem gibi kimyasallardan mutlaka uzak tutmalısınız. Bu tür ürünler, o bölgenin tahriş olmasına ya da isiliğin daha da yayılmasına sebep olabilir.
  • Eğer doktorunuzun verdiği bütün solüsyon ve kremlere rağmen isiliğiniz geçmiyorsa daha etkili olan ağızdan alınan ilaçlardan ya da kortizon bazlı kremler kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz ile görüşerek bu ilaçları kullanıp kullanamayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Kadın Blog ekibi olarak bu yazımızda sizler için: ‘‘İsilik nasıl geçer?” ve “Alerji sonucu oluşan isilik için tavsiyeler” konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi için bizim iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

2
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Blog bültenine kayıt olarak en yeni içeriklerden ilk sen haberdar olabilirsin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın Blog ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!