ustune-gorme-nedir-ustune-gorme-belirtileri-nelerdir
  1. İçerikler
  2. Hamilelik
  3. Üstüne Görme Nedir? Üstüne Görme Belirtileri Nelerdir?

Üstüne Görme Nedir? Üstüne Görme Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamile kalmaya çalışan ya da tüp bebek tedavisi gören çoğu kadının en çok merak ettikleri konulardan biridir üstüne görme. Çoğu zaman regl kanaması ile karıştırılsa da aslında tamamen farklıdır. Ayrıca hamile kaldıktan sonra görülebildiği için çoğu anne adayında paniğe de neden olabilmektedir. Peki üstüne görme nedir?

Bu yazımızda da üstüne görme ya da diğer adı ile yerleşme kanaması ile ilgili; üstüne görme, üstüne görme neden olur ve belirtileri nelerdir soruları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

Üstüne Görme Nedir?

Üstüne görme en basit tanımıyla regl döneminden 2 veya 5 gün önce görülmeye başlayan pembe veya kahverengi renklerde olan kanamalardır. Halk arasında üstüne görme adı verilen bu kanamalar bilinen implantasyon kanaması olarak geçmektedir. Her kadında görülmeyen üstüne görme yani implantasyon kanaması hamileliğin de en önemli belirtilerinden biri olarak sayılmaktadır.

ustune-gorme-nedir-ustune-gorme-belirtileri-nelerdir-1

Regl kanaması ile karıştırılan üstüne görme kanamaları aslında ufak detaylar ile regl kanamasından ayrılmaktadır. Çoğu kadın üstüne görme kanaması yaşadıktan sonra regl olduğunu düşünerek hamile olmadığı fikrine kapılabilir. Ancak regl kanaması gecikirse hamile olduğunu düşünür. Oysaki üstüne görme kanaması regl dönemi gelmeden 2 veya 5 gün önce gerçekleşmektedir. Özellikle tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaya çalışan kadınların üstüne görme kanaması konusunda dikkatli ve bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Anne adayı üstüne görme kanamasını regl kanaması zannederek hamile olmadığını düşünür ve ilaçlarını bırakırsa hamileliğini tehlikeye sokabilir.

Üstüne Görme Neden Olur?

Hamileliğin oluşabilmesi için sperm ve yumurta tüplerde karşılaşır ve burada döllenirler. Sonrasında ise döllenen ve oluşan embriyo 3 gün kadar tüplerde gelişmeye devam eder. Gelişmeye başlayan embriyo rahime doğru ilerlemeye başlar ve burada da gelişmeye devam ederek 3 veya 5 gün dolaşır. Rahim duvarına tutunabilecek kadar gelişen embriyo rahime tutunmaya başlar. Yumurtlama döneminden itibaren döllenen yumurtanın rahim duvarına rahatça yerleşebilmesi için rahim içinde bulunan hormonların yaptıkları hazırlıklar vardır. Bunlardan biri de döllenen yumurtanın rahim duvarına daha rahat yerleşebilmesi için rahim duvarının kalınlaştırmaktır.

Tüplerde döllendikten sonraki toplamda 7 veya 10 günlük gelişimden sonra kalınlaşmış rahim duvarına yerleşen embriyo bu aşamada hafif bir kanamaya neden olabilir. Yumurtlama dönemi ve embriyonun gelişim süreci göz önüne alındığında bu kanama regl öncesi 2 veya 5 günlük zaman dilimine denk gelmektedir.

ustune-gorme-nedir-ustune-gorme-belirtileri-nelerdir-2

Üstüne görme kanaması her ne kadar regl kanaması ile karıştırılsa da regl kanamasından en önemli farkı rengidir. Regl kanamasının rengi daha canlı bir kırmışı iken üstüne görme kanamasının rengi daha soluk bir pembe veya kahverengi tonlardadır. Ayrıca regl kanamasının kıvamı da daha akışkan yapıdayken üstüne görme kanaması daha koyum kıvamdadır. Bir diğer fark ise üstüne görme kanaması 3 saat veya 3 gün sürerken regl kanamasının süresi 5 ile 10 gün arasında değişmektedir.

Üstüne Görme Belirtileri Nelerdir?

Üstüne görme kanaması genellikle kısa süreli ve ağrısız görülen bir kanamadır. Ancak bazı durumlarda hamileliğin erken dönem belirtileri hafif şiddetli de olsa görülebilir. Üstüne görme belirtilerine göz atacak olursak;

  • Göğüslerde hassasiyet artması
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Kabız ya da ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları
  • Hafif şiddette kramp ve sancılar
  • Sık sık idrara çıkma
  • Ruh halinde ani değişimler özellikle asabiyette artış
  • Hafif baş ağrısı ve mide bulantısı
  • Sürekli halsiz ve yorgun hissetme
  • Ani sıcak basmaları
  • İştahsızlık

Bu belirtiler üstüne görme belirtileri olduğu gibi aynı zamanda hamileliğinde ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Hamilelik dönemi boyunca oluşan hormon dengesizliklerinden dolayı oluşan bu belirtilerden hepsini yaşayabileceğiniz gibi bazı hamileliklerde ise sadece birkaçı yaşanabilir.

Kadın Blog ekibi olarak bu yazımızda sizler için: ‘‘Üstüne görme nedir” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi için bizim iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Blog bültenine kayıt olarak en yeni içeriklerden ilk sen haberdar olabilirsin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın Blog ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!