ovulasyon-testi-ile-hamile-kalanlar
  1. İçerikler
  2. Hamilelik
  3. Ovulasyon Testi ile Hamile Kalanlar

Ovulasyon Testi ile Hamile Kalanlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlar arasında merak edilen konulardan bir tanesi, ovulasyon testi ile hamile (gebe) kalınabilir mi? Elbetteki ovulasyon (yumurtlama) testleri gebelik şansını arttırmak amacıyla kullanılmaktadır. Yumurtlama yani bayanların ovulasyon evreleri adet döneminin ortalarında yumurta keseciklerinden yumurtanın içeri alınmasıdır ve süre sadece 24 saattir. Bu nedenle bu süreyi tahmin edebilmek için ovulasyon testleri kullanılır.

Ovulasyon testi, evde kendi başınıza yapabileceğiniz, hamilelik riskini arttıran günlerde uyguladığınızda olumlu sonuçlar veren bir uygulamadır.

Ovulasyon testleri size hamile kalmanız için hangi günlerde cinsel birliktelik yaşamanız gerektiğini gösterir, bu sayede hamile kalma riskidir oldukça yüksek olduğu için kuvvetle muhtemel beklediğiniz gebelik sizi bulacaktır. Esasında yumurtlama testi ile (ovulasyon testi) yumurtlama gününüzü buluyorsunuz, bu günü başka türlü bilme şansınız yok. Size bu imkanı sağlamaktadır.

Ovulasyon Testinin Çalışma Prensibi Nedir?

Kadınların adet kanaması döngüsü, başladığı günden itibaren takribi bir ay sürmektedir. Adet döngüsü dediğimiz süreç sadece kanama olduğu süre değildir, vücut geneli itibari ile bu dönemsel olarak bir ay aralıklı olarak olmaktadır. Adet dönemi başladığında günden itibaren vücutta hormonol değişiklikler olmaya başlar, beyin bölümünden salgılanan FSH (Folikül uyarıcı hormon) yumurta hücrenizin büyümesine yol açar, tabi bu zamanla olur birden büyümez.

ovulasyon-testi-ile-hamile-kalanlar-1Büyümeye başlayan yumurta hücresinin akabinde kadına özgü olan cinsellik hormonu da dediğimiz östrojen hormonu salgılanmaya başlar, FSH ile doğru orantılı olarak artış gösterir.  Adet döneminizde yani kanama başladıktan 14 gün sonra, bu 14 günlük süre geçtiğinde adet döneminizin ortasına gelmiş olursunuz. Bu hormonlar vücudunuzda en yüksek seviyeye ulaşmış olur.

Hormonlarınız en yüksek seviyeye geldiği zaman hamilelik oluşumunu sağlayan LH piki, aynı zamanda sizin yumurta hücrenizin büyümesini ve bebek oluşumunuzu sağlayan hormondur artmaya başlar. LH hormonu artmaya başladıktan 24 saat sonrada yumurtlama işlemi gerçekleşir. Yumurtlama testleri de bu 24 saatlik yumurtlama evresini size bildirir.

Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Yukarıda ovulasyon testinin çalışmasını anlattık, yani ovulasyon testinden olumlu sonuç almak için testi adet kanamanız başladıktan yaklaşık 12-14 gün sonra uygulamanız gerekmektedir. Bu süre her kadın için değişiklik gösterebileceğinden dolayı her gün tekrar tekrar yapılarak ovulasyonun başladığı günü tespit etmeniz gerekmektedir.

Açıklamam gerekirse adet kanaması başladıktan 12 gün sonra testi yapmaya başlıyorsunuz ve sonuç pozitif olana kadar tekrar ediyorsunuz.

İlişkili İçerik
thumbnail
Hamile Kalınca Vücutta Ne Gibi Değişimler Olur?
Haberi görüntüle

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Ovulasyon testleri de aynı gebelik testi gibi idrarla yapılmaktadır. İdrarınızı bir kaba aldıktan sonra ovulasyon testine 5 damla kadar dökünüz. Yaklaşık 5 dakika kadar (bu zaman önemlidir) bekledikten sonra sonucu okuyabilirsiniz. Test sonuçları aldığınız markaya göre değişiklik gösterebilir , ama genellikle iki pembe çizgi halinde gözükmesi pozitif olduğuna işarettir. Tek çizgi çıkmış ise o gün yumurtlama olmayacaktır , ertesi gün bir daha test yapmanız gerekir.

Aynı testi ertesi gün kullanamazsınız hiçbir işe yaramaz, o yüzden doğru sonuç için mutlaka yeni test kullanınız.

Ovulasyon Testi Pozitif Çıktığında Ne Yapacağım?

Eğer test sonucunuz pozitif çıktıysa, 24 saat sonra ilişkiye girmeniz hamilelik kalmanızı sağlayacak en doğru zamandır. Çünkü yumurtlama işlemi 24-36 saat sonra gerçekleşecektir, zaten yumurta hücresinin en fazla canlı kalma süresi 24 saattir. Erkeklerin spermi 48 saat canlı kalabilmektedir. Yani yumurtlama testinin sonucu bilmeden bir gün önce girdiğiniz birlikteliklerde bile hamile kalma olasılığınız oldukça yüksektir. Hamilelik oluşumunu kadının yumurtlama süresi belirlemektedir, diğer günler birliktelik olsa bile hamile kalma ihtimali yoktur. Bu sürenin rastgele denk gelmesin sperm hücresinin uzun süre canlı kalması etkin rol oynamaktadır.

İlişkili İçerik
thumbnail
Karına Dokunarak Hamilelik Anlaşılır Mı?
Haberi görüntüle

Ovulasyon Testlerinin Doğru Sonuç Vermesi İçin Ne Yapılmalı?

Kadınların yumurtlama yani ovulasyon evlerinin tamamını açıkladık, genel itibari ile sizlerin net bilgiler sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Fakat ovulasyon testlerinde doğru sonuçlar alabilmek için bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki test yapacağınız günlerde aşırı sıvı tüketimi yapmamış olmanız lazım, nedeni ile fazla sıvının vücudunuza karıştığından hormonların çözülmesi ve test üzerinden doğru okunmamasıdır. Ayrıca sabah kalktığınızda ilk idrarınızla test yapmayınız, bu şekilde de hatalı sonuçlar alabilirsiniz.

Bazı bayanlarda adet kanamasından 12-14 gün sonra yapılmaya başlanan testlerde pozitif sonuçlar çıkmayabilir. Fakat bu durum normaldir testi diğer adet döneminizde de tekrar uygulamalı ve yaklaşık 3 ay boyunca denemelisiniz, üç aylık süre diliminde hiç sonuç alamıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Ovulasyon Testi Gebelikten Korunma Yöntemi Olarak Kullanılır Mı?

Testin mantığı bakımından incelersek bu mantıklı gözükebilir, fakat son derece yanlıştır. Bu teste güvenerek kendinizi riske atmanızı asla tavsiye etmem, nedeni ise erkek üreme hücresinin uzun süre canlı kalmasıdır. Yumurtlama zamanına girmemiş olabilirsiniz, bundan önce yaşadığınız cinsel birlikteliklerden canlı kalan sperm hücreleri yumurtlamanızın başladığı zamanda canlı kalacak olurlarsa muhakkak ki hamile kalacaksınız.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Blog bültenine kayıt olarak en yeni içeriklerden ilk sen haberdar olabilirsin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın Blog ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!