Bebek kusması hemen hemen tüm bebeklerde olur. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde kusma daha sık görülür. Bazı bebekler emzirildikten hemen sonra kusarken bazıları ise gazını çıkarırken kusar. Bazı bebekler ise hiçbir sebep yokken durduk yere kusabilir, bebek kusmasının nedenleri nelerdir gelin beraber inceleyelim.
Bebek Kusmasının Nedenleri ?
Kusma gerek bebek için gerekse anne için sıkıntılı bir durumdur. Bebek kustuğu zaman eksik beslenir. Bebeklerin emzirildikten hemen sonra kusmaları normaldir. Bu şekilde fazla yedikleri çıkmaktadır. İşte bu duruma doğal reflü denmektedir.
Bebek büyüdükçe kusmalar azalmaya başlar. Ve bebeğin yemek borusu ve midesi gelişimini tamamladığında artık kusma olmaz. En az 6 ay en fazla 1 yıl içerisinde bu olay gerçekleşir. Nadirde olsa bazı bebeklerde 2 yaşına kadar kusmalar sürmektedir. Fakat bu kusmaların bebeğin gelişimine hiç bir zararı yoktur. Zaten eskisi kadar yoğun değildir.
Reflü hastalığı ise mide içindekilerin gün içinde sıklıkla yemek borusuna hareket etmesidir. Bu duruma gerek çocuklarda gerek yetişkinlerde rastlanır.
Reflü krizleri genellikle kısa sürer ve yemek borusunun alt tarafında kalır, daha yukarı çıkmaz. Yemek borusunun alt tarafında sifinkter adında bir yapı vardır. İşte bu yapının gevşemesi nedeniyle Reflü meydana gelir.
Reflü hastalarının sık sık reflü atakları geçirmeleri, mide asit seviyesi, yemek borusu mukozası, yemek borusu asit temizleme kapasitesi ile alakalıdır. Bu yüzdendir ki Reflü tedavisinde birçok mekanizmanın tedavi edilmesi gerektiği için tedavisi mümkün değildir. Fakat belirtileri hafifletilebilir. Mide asidinin zarar verdiği dokular tedavi edilebilir.
İlk 4 ay bebeklerin neredeyse yarısında Reflü görülür. 10. aylara gelindiğinde Reflü görülme sıklığı %5 lere düşmektedir. Bebeklerdeki Reflü belirtileri şunlardır; çok fazla miktarda ve gün içinde çok sık kusma, yutarken zorlanma, iştahsızlık.
Nadirde olsa bazı bebeklerde Reflü, solunum yolu hastalıklarına, öksürük ve akciğer hastalıklarına neden olmaktadır. Bazı çocuklarda dışkıyla kan kaybı görülür. Bu gibi durumlarda kesinlikle uzman bir doktora gidilmelidir. Bebek kusmasının nedenleri nelerdir? başlıklı yazımızı okudunuz.